Amerikada Eğitim

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Bürosu’nun, Uluslararası Eğitim Enstitüsü (Institute of International Education) işbirliği ile her yıl yayınladığı Open Doors raporuna göre, Amerika’daki yabancı öğrenci sayısı 2016-2017 akademik yılında 1,078,822’ye ulaşmıştır. Türkiye, Amerika’ya öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında 10.586 öğrenci ile tüm dünyada 15., Avrupa’da 2. sırada yer almaktadır.

Amerika’da üniversiteler, devlet (eyalet) ve özel üniversiteler olarak ikiye ayrılmaktadır. Alınan eğitim ve diplomaların geçerliliği bakımından, devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler arasında fark bulunmamaktadır, önemli olan üniversitelerin akredite olması, yani diplomalarının geçerli olmasıdır.

Amerika’daki üniversitelerin sayısı 4.500’den fazladır. Bu üniversiteler, dünya çapında sundukları imkânlar, kaynaklar ve öğretim kadrolarının kalitesiyle bilinmektedirler. Eğitim sisteminin yapısı nedeniyle, her biri farklı coğrafi bölgelerdeki okulların eğitim müfredatını denetleyen, bölgesel akreditasyon kuruluşları ile bir de bağımsız akreditasyon kurumu bulunmaktadır. Bu kurumlar vasıtasıyla, Amerika’daki okulların eğitim kaliteleri denetlenerek eğitim standartlarının sürekliliği sağlanmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri, araştırma, teknoloji ve bilimin birçok dalında liderdir. Amerika’da eğitim görürken teknolojideki en son gelişmelere ve yapılan en güncel araştırmalara tanıklık etme fırsatınız olur. Eğitiminize devam edeceğiniz üniversiteler de size alanınızda öncü araştırmacı ve profesörlerle tanışma ve birebir çalışma imkânları sağlar.

Amerikan eğitim sistemi içerisinde yer alan üniversite ve enstitüler, akademik ve sosyal çevreleri, kabul koşulları, eğitim programları ve seviyeleri gibi farklı konularda öğrencilere çeşitlilik sunarlar. Yaşam ve eğitim masrafları üniversiteden üniversiteye, şehirden şehire farklılık gösterirken, üniversitelerin sağladıkları maddi destek imkânları yabancı öğrencilerin de bu çeşitlilikten faydalanmasına olanak tanır.

Amerika’daki üniversitelerin en önemli özelliklerinden biri öğrencilere ders seçimi konusunda esneklik sağlamasıdır. Amerika’daki eğitimlerine liseden sonra iki yıl eğitim veren Community College veya Junior College‘larda başlayan öğrenciler, iki yılı tamamladıktan sonra dört yıllık bir üniversiteye geçiş yapabilmektedirler. Bu, son yıllarda hem Amerikalı hem de uluslararası öğrenciler arasında tercih edilen bir yol olmuştur. Amerika’daki okullar ayrıca öğrencilere kendi okullarında verilmeyen bir dersi çevredeki bir okuldan alma imkânını da sağlayabilir.

Birçok öğrenci kampüste ya da kampüse yakın evlerde yaşamayı seçer. Hem kampüste hem de kampüs dışında öğrencilerin katılabileceği geziler, seminerler, sosyal kulüpler, spor ve sanatla ilgili programlar, öğrencilerin yeni insanlarla tanışarak, farklı kültürler ve ülkeler hakkında bilgi sahibi olabileceği ortamlar olur ve bu ortamlar öğrencilerin kişisel gelişimlerine de katkı sağlar.

Eğitiminize beraber devam edeceğiniz farklı ülkelerden gelen uluslararası öğrencilere, kendi kültürünüzü, değerlerinizi ve ülkenizi tanıtma şansınız olacaktır. Farklı kültürleri tanıyarak edineceğiniz tecrübe ve bilgi birikiminiz, Amerika’da alacağınız eğitim ile kariyerinizde global bir vizyona sahip bir birey olarak yetişme şansını size sunar. Bu anlamda, dünyanın neresine giderseniz gidin geçerli bir diplomanız ve bir o kadar değer gören akademik geçmişiniz olur.

Bütün bunlara ek olarak, Amerika’da eğitim alırken anadilin İngilizce olduğu bir ortamda yaşamak ve eğitim görmek, İngilizce dil becerilerinizin de hızlı bir şekilde ilerlemesine imkân sağlar.

Bir cevap yazın