Amerikada Eğitim

Amerika’ya Gitmeden Önceki Hazırlıklar

Bugüne kadar belki sadece filmlerden gördüğünüz veya kısa süre için turistik amaçlı ziyaret ettiğiniz Amerika Birleşik Devletleri’nde artık yaşamaya başlayacak olmanız şüphesiz fazlasıyla heyecan verici bir durum. Amerika’da bir üniversiteden kabul almak için geçirdiğiniz kimi zaman stresli kimi zaman da yorucu olan sürecin artık son aşamasına geldiğiniz için sizi tebrik ederiz. Bundan sonra yapmanız gereken gidiş öncesi hazırlıklarınızı tamamlayıp yeni maceranıza başlamak olacak.

Danışmanlarımız ile  nasıl vize başvurusu yapacağınızdan, kabul aldığınız okul için doldurmanız gereken sağlık belgelerine, uçuş öncesi planlamanızdan, Amerika’ya vardığınız zaman yapacağınız parasal işlemler ve harcamalara kadar birçok konuda sizlere detaylı bilgi verilmekte ve tüm sorularınız cevaplandırılmaktadır.

Öğrenci Vizesine Başvuru

1. Kabul aldığınız okul, siz o okula gideceğinizi teyit edince F-1 vizesi için I-20 formunu veya J-1 vizesi için DS-2019 formunu adresinize yollayacaktır. Bu formu, vize görüşmenize mutlaka götürmeniz gerekmektedir.

2. Vize görüşmesine gittiğiniz zaman pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi olmalıdır. Bu işlemi vize başvurusundan önce yapacaksanız, öğrenci olarak pasaport almanızı ya da uzatmanızı öneririz. Bunun için, ya öğrenciliğiniz bitmeden ya da Amerika’da kabul aldığınız okuldan gelen I-20 veya DS-2019 belgesi ve istenilen diğer evraklar ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Özel Öğrenci Statüsü alıp, bu statü ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nde masrafsız olarak pasaportunuzun süresini uzatmanızı öneririz.

3. I-20 veya DS-2019 formu ile birlikte gelen SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System)  formunu dikkatle okumalısınız. Formunuzun üzerinde belirtilen SEVIS numaranızla, www.fmjfee.com adresinden kredi kartı ile SEVIS ücretini ödemeniz ve makbuzunu yazıcıdan çıkarmanız gerekmektedir. Ödemeyi vize görüşmenizden en az üç gün önce yapmanız, ödemenin sistemde gözükmesi açısından önemlidir.

4. Ankara’daki Büyükelçilik veya İstanbul’daki Konsolosluktan randevu alabilmek için, öncelikle https://ceac.state.gov/genniv/ adresinden vize başvurusu yapmak istediğiniz şehri seçmelisiniz. Daha sonra bu adreste bulunan DS-160 elektronik vize başvuru formunu doldurarak kişisel bilgileriniz ve barkod onay numarasının olduğu onay sayfasını (Confirmation Page) basmanız gerekmektedir. Daha sonra, vize başvuru ücretini ödemeniz ve teslimatın yapılabileceği PTT şubesini seçmeniz gerekmektedir. Vize başvuru ücreti olan 160 Amerikan Doları’nı ödeme seçenekleri hakkında detaylı bilgiye https://usvisa-info.com/ adresinden ulaşabilirsiniz. Vize randevusu alma ve başvuru belgeleri ile ilgili detayları ABD Büyükelçiliği web sitesinden öğrenebilirsiniz.

5. Internet erişimi sağlıklı olmayan kişiler DS-160 formunu doldurduktan sonra vize başvuru işlemlerini +90 (850) 390 2884 numaralı telefondan da yapabilirler. Başvuru sahipleri çağrı merkezini arayarak kredi kartıyla vize başvuru ücretini ödeyebilmektedirler.

6. Vize başvurusu için özel çekilmiş fotoğraf gerekmektedir. Bu fotoğrafın formatı ile ilgili bilgilere ABD Büyükelçiliği web sitesinden öğrenebilirsiniz.

7. Görüşmeniz sırasında elektronik olarak parmak iziniz alınacaktır. Ellerinize krem sürmeden gitmeniz tavsiye edilmektedir, aksi takdirde parmak izinizin alınması zorlaşıp, süreç uzamaktadır.

8. Görüşmenizde İngilizce ya da Türkçe konuşabilirsiniz. Amerika’da bulunma amacınızı ve Türkiye’ye geri dönme sebeplerinizi anlatmak için görüşmenizde 3-5 dakika kadar zamanınız olacaktır. Öğrenci olarak gideceğiniz için bir süre İngilizce konuşmanız istenebilir.

9. Vizeniz, aldığınız takdirde, görüşmenizden sonra pasaportunuz ile birlikte başvuru aşamasında seçtiğiniz PTT şubesine gönderilecektir.

10. Vize talebi kabul edilip vize alan kişilerin Amerika’ya seyahatlerinde ve Amerika’da bulundukları sürede, mutlaka pasaportları ile I-20 veya DS-2019 formunu birlikte taşımaları gerekmektedir. Amerika’daki öğrencilik süreleri sırasında Amerika’ya giriş çıkış yapacak olanların yabancı öğrenci danışmanlarının imzasını almaları gerekir. Aksi takdirde, Amerika’ya tekrar giriş yapılmasında zorluk çıkabilir.

11. Vize alınması, Amerika’ya girişin garantisi değildir. Ülkeye girişte tekrar kontrolden geçilir, görevliler pasaporta, I-20 veya DS-2019 formuna ve diğer evraklara bakarak, daha önce kanunlara aykırı davranış olmadığı takdirde ülkeye girişe izin verebilirler.

Bir cevap yazın